> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Wrocław nadal w czołówce polskich miast pod względem atrakcyjności ofert pracy

Wrocław nadal w czołówce polskich miast pod względem atrakcyjności ofert pracy

Województwo dolnośląskie od wielu lat utrzymuje wysoką pozycję w rankingu najszybciej rozwijających się gospodarczo ośrodków – to jeden z najbardziej dynamicznych rynków pracy w Polsce. Skuteczna strategia biznesowa, dobra infrastruktura, wykwalifikowani pracownicy, a także duży potencjał akademicki przyciąga tu zarówno polskie firmy, jak i zagranicznych inwestorów. Potencjał regionu wpływa na liczbę i atrakcyjność ofert pracy. Tymczasem – jak deklarują pracodawcy – pracowników o wymaganych kompetencjach nadal brakuje. Kondycja i wyzwania lokalnego rynku pracy były jednym z tematów spotkania biznesowego „HR Now. Nowe oblicze rynku pracy – Wrocław”, zorganizowanego przez WSSE „INVEST-PARK” Sp. z o. o. oraz Gi Group.

To już czwarte z cyklu spotkań biznesowych HR Now, podczas których eksperci rynku pracy i partnerzy biznesowi dyskutowali o perspektywach zatrudnienia oraz możliwościach i wyzwaniach rynku pracy.

- Formuła spokań na żywo sprawdza się doskonale. Tym razem postanowiliśmy zorganizować je we Wrocławiu we współpracy z Wałbrzyską Specjalną Strefą Ekonomiczną „INVEST-PARK”. To bardzo dobra okazja do wsparcia naszych partnerów biznesowych, a także wymiany doświadczeń i dyskusji na temat kondycji rynku pracy. Dolnośląskie to jeden z najbardziej stabilnych rynków, dający wiele możliwości w kontekście zatrudnienia. To tu powstały w ciągu kilku ostatnich lat centra magazynowe i zakłady produkcyjne. W tym regionie tkwi potencjał – zarówno z perspektywy pracodawców, jak i samych kandydatów – mówi Agnieszka Żak, Dyrektor Regionalna Gi Group.

Województwo dolnośląskie od lat odnotowuje jeden z najniższych poziomów bezrobocia w Polsce. W lipcu 2022 roku skala bezrobocia w regionie zatrzymała się na poziomie 4,3 proc., w samym Wrocławiu – 1,6 proc. Z końcem sierpnia 2022 w ewidencji powiatowych urzędów pracy w województwie dolnośląskim zarejestrowanych było 53,8 tys. bezrobotnych oraz 7,6 tys. ofert pracy.

- Wałbrzyska Specjalna Strefa Ekonomiczna „INVEST-PARK” od 25 lat wspiera przedsiębiorców, udzielając im wsparcia w zakresie realizacji strategicznych inwestycji, ale także oferując szeroką gamę usług biznesowych. Departament Obsługi Inwestora oferuje m.in. szeroko pojmowaną pomoc i wsparcie dla przedsiębiorców. Realizowane webinaria i szkolenia cieszą się ogromnym zainteresowaniem, ponieważ są skrojone na miarę aktualnych potrzeb i pojawiających się wyzwań na rynku pracy. Dodatkowo niebawem zostanie uruchomione innowacyjne Centrum Szkoleniowe w Wałbrzychu, które pomoże kształcić przyszłą kadrę dla przemysłu, bo wierzymy w to, że rekrutacja zaczyna się już na etapie edukacji. Te wszystkie działania czynią nas liderem rozwoju gospodarczego w południowo-zachodniej części Polski – mówi Anna Mazurkiewicz, Wicedyrektor Departamentu Obsługi Inwestora WSSE „INVEST-PARK”.

Brak kandydatów największym wyzwaniem w rekrutacji

Jak wynika z obserwacji rynku, a także raportu „Barometr Rynku Pracy” Gi Group, najczęstszą trudnością (66 proc. wskazań), z jaką spotykają się rekrutujące firmy jest brak kandydatów na proponowane stanowiska. Często to także zbyt wysokie oczekiwania finansowe (46,6 proc.), niepojawienie się kandydatów na umówione spotkania (30 proc.), a także niewystarczające kompetencje oraz rezygnacja z rekrutacji.

Firmy borykające się z brakiem pracowników starają się zachęcić kandydatów do uczestnictwa w rekrutacjach, oferując przede wszystkim atrakcyjne wynagrodzenia (34 proc.), a 22 proc. firm oferuje obecnym pracownikom dodatkowe godziny pracy. W poszukiwaniu kadr średnio jedna firma na cztery korzysta ze wsparcia agencji pracy, a 8,7 proc. firm współpracuje z innymi pracodawcami i wdraża takie rozwiązania, jak np. job sharing – zauważa Justyna Glińska, Kierownik Oddziału Gi Group.

By poradzić sobie z niedoborem pracowników, jedna firma na pięć zatrudnia obywateli z Ukrainy lub innych krajów, jedna na dziesięć rekrutuje osoby w wieku emerytalnym, a 15,5 proc. firm automatyzuje część procesów. Popularnym rozwiązaniem jest współpraca ze szkołami zawodowymi, zauważalna jest również, choć w mniejszym stopniu, dbałość o wizerunek firmy.

Województwo Dolnośląskie otwarte na wykwalifikowanych pracowników

Największe zapotrzebowanie na pracowników na Dolnym Śląsku zgłaszają firmy branży motoryzacyjnej, produkcyjnej, drzewno-meblarskiej, a także transportu i logistyki, sektora budowlanego, branży IT i finansowej. Według danych Barometru Zawodów 2022 znaczący deficyt pracowników zauważalny jest wśród mechaników i operatorów maszyn i urządzeń, magazynierów, elektrotechników, elektryków i elektromonterów, tynkarzy, blacharzy i spawaczy.
Największym wyzwaniem lokalnego rynku pracy okazuje się zatem pozyskanie kandydatów o określonych kompetencjach. Ze względu na dynamikę rozwoju lokalnego rynku pracy Wrocław postrzegany jest jako miasto oferujące możliwości zawodowe nie tylko dla Polaków, ale także obcokrajowców – i to w nich sami pracodawcy upatrują szansy na zmniejszenie luki kadrowej.

Zatrudnianie obcokrajowców

Utrzymujący się niedobór pracowników powoduje, że pracodawcy coraz chętniej zatrudniają osoby spoza naszego kraju. Dzięki uproszczonej procedurze administracyjnej proces rekrutacji jest obecnie łatwiejszy i krótszy. Dotyczy to szczególnie kandydatów z Ukrainy, którzy uzyskali numer PESEL (we Wrocławiu wydano ich do lipca br. 45 tys.) i których można zatrudnić lokalnie. Nie wszyscy Ukraińcy są jednak zainteresowani bądź mogą podjąć pracę w Polsce ze względu na brak oczekiwanych kwalifikacji lub zobowiązania osobiste, np. opiekę nad małymi dziećmi – zdecydowaną większość uchodźców aktualnie przebywających w Polsce stanowią kobiety (94 proc.).
Wysoki poziom inflacji i rosnące koszty życia, w tym także wynajmu mieszkań, stanowią wyzwanie dla uchodźców, dlatego zależy im na stabilnej i stałej pracy. Zatrudnienia chętniej szukają w większych miastach, głównie z uwagi na łatwą dostępność placówek edukacyjnych dla dzieci i młodzieży.

- Nadal wielu obywateli Ukrainy pozostaje w Polsce, głównie z uwagi na bliskość geograficzną, poczucie bezpieczeństwa, jakie daje im pobyt w naszym kraju, a także nadzieję na rychły powrót do ojczyzny. Pamiętajmy jednak, że Polska – mimo swojej lokalizacji, dużej otwartości i programów pomocy – nie w każdym przypadku jest kierunkiem docelowym. Coraz więcej osób traktuje pobyt u nas jako etap podróży do innych krajów Europy lub nawet dalej – do krajów Europy Zachodniej, a ostatnio także Kanady. Dotyczy to zarówno tych, którzy przybyli do Polski, uciekając przed wojną, ale również tych, którzy od dłuższego już czasu mieszkali w naszym kraju – zauważa Joanna Holweger, Dyrektor ds. Rekrutacji Cudzoziemców Gi Group.

Przedsiębiorcy zgłaszają duży niedobór kadr w typowo męskich zawodach, takich jak pracownik produkcji, spawacz czy monter. Deficyt mężczyzn powoduje, że coraz częściej sprawdza się model zatrudniania par (kobieta + mężczyzna) po to, by lżejsze prace, np. w produkcji, mogła wykonywać kobieta. Firmy gotowe są zatrudniać takżę osoby bez kwalifikacji i doświadczenia, które douczają się pod okiem specjalistów. Niedobór pracowników spowodował już kilka lat temu także wzrost zainteresowania rekrutacją kandydatów z Azji, a ostatnio także z Afryki.

- Osoby z Azji są stabilnymi i pewnymi pracownikami. Zezwolenie na pracę dla jednego pracodawcy, duża odległość od ojczyzny, wyższe koszty podróży i trudniejszy proces legalizacji zatrudnienia powodują, że przyjeżdżają oni na dłużej (1-3 lata) i pozostają w jednym miejscu. Co więcej, wysoko rozwinięta i zakorzeniona w kulturze i mentalności azjatyckiej lojalność i odpowiedzialność, a także szacunek dla pracy, zwiększają ich atrakcyjność w oczach pracodawców – dodaje Joanna Holweger.

Dynamika wynagrodzeń

- Pracujący Polacy mniej optymistycznie niż na początku tego roku, ale nadal pozytywnie, patrzą na przyszłość swoich zarobków. Warto jednak zwrócić uwagę na istotną zmianę w oczekiwaniach. Podobnie jak dwa lata temu, odsetek liczących na wzrost pensji jest niższy niż spodziewających się ich utrzymania. Oznacza to, że Polacy zdają sobie sprawę z niepewnej sytuacji oraz trudności, z jakimi borykają się obecnie firmy – zaznacza Justyna Glińska, Kierownik Oddziału Gi Group.

Sytuacja spowodowana wojną w Ukrainie oraz wysoka inflacja znacząco wpłynęły na zmniejszenie oczekiwań pracowników w kontekście wzrostu ich wynagrodzeń. Jak wynika z badań Gi Group, w styczniu br. podwyżek spodziewała się ponad połowa (54,5 proc.) pracujących, w kwietniu br. odsetek ten spadł do 41 proc. i utrzymuje się na zbliżonym poziomie. Wyższy odsetek pracujących spodziewa się natomiast utrzymania dotychczasowej wysokości pensji (29 proc. w styczniu 2022 vs. 49,7 proc. w sierpniu 2022). Zauważalnie wzrosła liczba osób obawiających się spadku dochodów (z 2,9 proc. w styczniu 2022 do 8,3 proc. w sierpniu 2022).

Zmiana poziomu wynagrodzenia

Przewidywania względem wynagrodzenia

Tymczasem przedsiębiorcy działają obecnie w wyjątkowo trudnych warunkach. Według danych z badania Konfederacji Lewiatan, 72 proc. firm deklaruje pogorszenie warunków prowadzenia biznesu. Po zawirowaniach wywołanych pandemią COVID-19 oraz agresją rosyjską na terytorium Ukrainy firmy stawiają obecnie czoła zwiększającym się kosztom działalności, w tym wzrostom kosztów energii. W efekcie przedsiębiorstwa podejmują decyzje ostrożnie, szczególnie w obszarze wydatków. Potwierdzają to też dane GUS, zgodnie z którymi ¾ pracodawców nie rozważa dalszego zwiększania zatrudnienia.

Anna Mazurkiewicz

Justyna Glińska Agnieszka Żak, Gi Group Spotkanie biznesowe HR Now Wrocław 2022-min

Justyna Glińska Gi Group Spotkanie biznesowe HR Now Wrocław 2022-min

Spotkanie biznesowe HR Now Wrocław 2022_4-min